Resveratrol Nagłówek
Untitled 1
Skąd pochodzi? Jakie są znane izo formy oraz która jest dla nas najlepsza?
Szereg korzyści jakie wykazuje na nasz organizm ten znakomity polifenol.



Jedną z najlepiej opisanych właściwości resweratrolu jest kardioprotekcja.
Właściwości resweratrolu w chorobach ukł. nerwowego - neurodegeneracje.



Naturalny sposób aktywacji enzymów  długowieczności za pomocą resweratrolu.



Przeciwzapalne i obniżające objawy właściwości resveratrolu w IBD.



Ponzaj właściwości resweratrolu w profilaktyce i leczeniu nowotworów piersi





Trans-Resveratrol w natur. formie zawierający ekstrakt z nasion winogron i cenny CoQ10 firmy CaliVita.





Resweratrol od A do Z



Resweratrol to „magiczna substancja” należąca do związków
 zwanych przeciwutleniaczami lub antyoksydantami. Obecnie cieszy się ogromnym zainteresowaniem ze strony biochemików ze względu na swoją wysoką aktywność antyoksydacyjną.

Resweratrol jest naturalnym i bardzo cennym antyoksydantem występującym w około 70 roślinach. Dla ludzi głównym jego źródłem są winogrona i produkowane z nich czerwone wina,

Związek ten zawierają w mniejszym stopniu orzeszki ziemne, owoce morwy, morele, żurawina, borówki, jagody, czarne porzeczki czy ananasy.

Resweratrol oprócz właściwości antyoksydacyjnych ma bardzo korzystny wpływ na wiele aspektów naszego zdrowie ze względu na swoje szerokie udokumentowane działanie. . Liczne badania wykazały, że związek ten może chronić przed miażdżycą a co z tym idzie chorobami serca. Wykazano też działanie neuroprotekcyjnie, przeciwnowotworowe a także zmniejszenie otyłości. Z tego względu wart jest naszego zainteresowania. Jako antyutleniacz Antyutleniacz neutralizuje reaktywne formy tlenu zmniejszając oksydacyjne uszkodzenia komórek oraz biocząsteczek. Zapobiega uszkodzeniu naczyń krwionośnych obniżając ryzyko choroby wieńcowej czy Alzheimera


Resveratrol występuje w dwóch izo formach. Noszą one nazwę –cis oraz –trans. To właśnie druga z nich czyli Trans Resweratrol jest tą najbardziej biologicznie aktywną i korzystną dla naszego organizmu.


Resweratrol, jak i inne stilbeny (resweratrol jest polifenolową pochodną stilbenu), jest produkowany przez niektóre typy roślin w odpowiedzi na działanie szkodliwych czynników środowiskowych jak stres, urazy, zranienia, infekcje grzybicze, bakteryjne i wirusowe, promieniowanie ultrafioletowe oraz jony metali ciężkich. Stanowi on jakoby część „układu odpornościowego” rośliny chroniąc wnętrze owocu oraz nasiona przed wszystkimi niekorzystnymi czynnikami środowiska. Przeniesiony do naszego organizmu działa w podobny sposób. Na przykład jest dla nas nietoksycznym fungicydem (środkiem antygrzybicznym).

resweratrol_winogronaGłównym źródłem resweratrolu są winogrona i produkowane z nich wina, soki z winogron, jagody borówki, w tym borówka amerykańska, borówka czarna (czernica) i żurawina. W przypadku winogron, resweratrol znajduje się głównie w skórce owocu i jest jego główne oraz najlepsze źródło. Stąd również pojawia się różnica między winem białym, a winem czerwonym. Różnica w zawartości resweratrol jest nawet 100 krotna.

Nie da się ukryć, że zawartość wszelkich związków w owocach, a zwłaszcza resweratrolu w winogronach, zależy od sposobu ich uprawy, pochodzenia geograficznego oraz ekspozycji na różne niedogodności jak np. infekcje grzybicze oraz silne nasłonecznienie.
 

stopka
Resweratrol  -  Artykuły  -  Polecane  -  Kontakt
resweratrol.pl © All rights reserved