Resveratrol Nagłówek
Untitled 1
Skąd pochodzi? Jakie są znane izo formy oraz która jest dla nas najlepsza?
Szereg korzyści jakie wykazuje na nasz organizm ten znakomity polifenol.



Jedną z najlepiej opisanych właściwości resweratrolu jest kardioprotekcja.
Właściwości resweratrolu w chorobach ukł. nerwowego - neurodegeneracje.



Naturalny sposób aktywacji enzymów  długowieczności za pomocą resweratrolu.



Przeciwzapalne i obniżające objawy właściwości resveratrolu w IBD.



Ponzaj właściwości resweratrolu w profilaktyce i leczeniu nowotworów piersi





Trans-Resveratrol w natur. formie zawierający ekstrakt z nasion winogron i cenny CoQ10 firmy CaliVita.





Fenomen Paradoksu Francuskiego.
paradoks francuski - wino
Chyba nie ma na świecie osoby, która nie słyszała o francuskim paradoksie. Jak to się dzieje, że przy tak tłustej diecie i wypalaniu tylu papierosów Francuzi nie cierpią na choroby związane z układem krążenia w takim stopniu jak pozostali mieszkańcy globu?

Czy mają jakiś nadzwyczajny zestaw genów, a może tylko jeden szczególny, który ich wyróżnia? Nic z tych rzeczy!

To może uprawiają namiętnie sporty albo znają tajemne techniki medytacji trzymające ich serce w dobrej kondycji przez długie lata :) ? To również bajki.

Od wczesnych lat 90-tych powszechnie wiadomo, że istnieje związek pomiędzy rozwojem chorób sercowo-naczynowych a wysokim stężeniem lipidów i cholesterolu we krwi Chociaż potwierdzają to wyniki licznych badań naukowych, oceniających stan zdrowia populacji z tzw. krajów uprzemysłowionych, nie dotyczy to jednak Francuzów. Pomimo taktu, że poziom cholesterolu i lipidów we krwi w ich kraju nie różni się zbytnio od wartości występujących w innych populacjach, ich dieta zawiera porównywalne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, a prowadzony przez nich styl życia nie odbiega od zwyczajów panujących w innych krajach wysoko rozwiniętych, przypadki chorób sercowo-naczyniowych są we Francji znacznie rzadsze, niż w innych obserwowanych krajach.

Naukowcy nazywają ten fenomen „francuskim paradoksem". Mówiąc krótko, wyjaśnienie tego fenomenu nie leży głównie w predyspozycjach genetycznych Francuzów, lecz w regularnej konsumpcji wysokiej jakości czerwonego wina.

Wino (zwłaszcza czerwone) bogate jest w polifenole, które wywierają korzystny wpływ na organizm. Pod tą nazwą kryje się złożona rodzina związków chemicznych, do której należą m.in. flawonoidy. lignany, kumaryny, itd. Obecnie znamy ponad 4000 polifenoli, które w zależności od budowy molekularnej wykazują różne właściwości fizjologiczne. Są to silne antyoksydanty, których zadaniem jest ochrona komórek i systemu obronnego przed wolnymi rodnikami wytwarzanymi podczas procesów fizjologicznych.

Wszystko to  dobroczynny wpływ zwłaszcza jednej z  substancji (polifenoli), którą możemy znaleźć w czerwonym winie. Jest to oczywiście resweratrol. Bardzo ważną właściwością jest również jego aktywność przeciwnowotworowa. Wiele informacji na temat każdego poruszanego zdrowotnego aspektu może znaleźć w literaturze naukowej.

 

Skąd się bierze resweratrol?

Czas fermentacji, czyli czas jaki wino spędzi w kontakcie ze skórkami winogron, jest ważnym wyznacznikiem tego ile resweratrolu znajdzie się w końcowym produkcie. Zazwyczaj białe i różowe wina zawierają zdecydowanie mniej resweratrolu niż wino czerwone, ponieważ skórki są usuwane wcześniej podczas ich produkcji, stąd też mniej substancji może ulec ekstrakcji. Oczywiście każdy z nas ma swoje upodobania i gusta oraz cieszą go inne walory smakowe. Jednak skład czerwonego wina ma bardziej dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. To właśnie w tym winie znajduje się najwięcej resweratrolu, polifenoli oraz innych bardzo korzystnych dla naszego organizmu związków.

 

stopka
Resweratrol  -  Artykuły  -  Polecane  -  Kontakt
resweratrol.pl © All rights reserved